Ο Ερμής Σχηματαρίου έχει μπει στην τελική ευθεία για τη δημιουργία του τμήματος μπάσκετ με παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και η ψυχολόγος που θα έχει συστηματική εποπτεία του εν λόγω εγχειρήματος, Χρύσα Σαρρή, απαντά όλα τα ερωτήματα που έχουν «γεννηθεί» γύρω από την «Κύδων Special Team». Η κ. Σαρρή εξέφρασε τις πρώτες της σκέψεις, όταν της προτάθηκε να γίνει μέλος της οικογένειας του Ερμή Σχηματαρίου για μία τέτοια κίνηση και μεταξύ άλλων αναλύει επιστημονικά το εγχείρημα, εξηγώντας το γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτά τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Θυμίζουμε πως το Ειδικό Πρόγραμμα Μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού Υψηλής Λειτουργικότητας, θα εφαρμόζεται με εξειδικευμένους προπονητές στην Ειδική Αγωγή, μαζί με τη ψυχολόγο μας, η οποία μας προσφέρει παρακάτω την οπτική ματιά που χρειάζεται ο καθένας μας για την «Κύδων Special Team». Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ομάδας μας, Φάνης Φλώτσιος, έδωσε το δικό του στίγμα και εξήγησε το σκεπτικό και τη «γέννηση» της ιδέας για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της Χρύσας Σαρρή με ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά και η τοποθέτηση του προέδρου του Ερμή Σχηματαρίου, Φάνη Φλώτσιου…

-Πώς αντιδράσατε όταν σας προτάθηκε να αναλάβετε ουσιαστικά το νέο τμήμα του Ερμή Σχηματαρίου για τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού; Ποιες ήταν οι σκέψεις σας;

«Η πρόταση αυτή με βρήκε σε μια στιγμή της ζωής μου όπου επιθυμούσα να ασχοληθώ με κάτι ιδιαίτερα δημιουργικό, πέρα από την τρέχουσα καθημερινότητα, όπου θα συνδύαζε την επαγγελματική μου ιδιότητα, τη διάθεσή μου για προσφορά στην κοινότητα και στις ευάλωτες ομάδες και την προσωπική μου ανάπτυξη. Ομολογώ ότι αντέδρασα με μεγάλο ενθουσιασμό και με τη βαθιά πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αυτό θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία! Φυσικά οφείλω θερμές ευχαριστίες στην ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου, μέσω της οποίας μετουσιώνεται αυτό το όραμα».

-Για την επιστημονική ανάλυση του εγχειρήματος, γιατί είναι σημαντικό για αυτά τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό;

«Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και με τη φυσική άσκηση εν γένει, αποτελεί ένα υψηλό ζητούμενο για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού, μολονότι συχνό διακύβευμα ιδιαίτερα για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Εκτός από τη συμβολή του στην πρόληψη δευτερογενών παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία και στην ενίσχυση της ισορροπίας, της δύναμης και της λειτουργικότητας, ο αθλητισμός μπορεί να συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο στη μείωση του στρες, των αγχωδών διαταραχών και των επιπέδων της κατάθλιψης, καθώς μέσα από αυτόν το άτομο αντλεί ευχαρίστηση και αυξάνονται ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή και τα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας. Επιπροσθέτως, η συστηματική ενασχόληση με κάποιο άθλημα εμφανίζει θετική συσχέτιση με την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της αυτοεκτίμησης, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας θετικότερης εικόνας σώματος και την προαγωγή της αυτονομίας».

-Τι μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός και ένα ομαδικό άθλημα όπως το μπάσκετ σε αυτά τα παιδιά;

«Το μπάσκετ ως ομαδικό άθλημα προσφέρει μια εξαιρετική πρόταση ενασχόλησης για παιδιά με αυτισμό, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, τη διεύρυνση του υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου τους και φυσικά μια τεράστια ευκαιρία για δημιουργία θετικών κοινωνικών σχέσεων που τελεσφορούν. Το αίσθημα του ανήκειν που καλλιεργείται εντός μιας ομάδας με συνεκτικότητα μειώνει το αίσθημα περιθωριοποίησης και μοναξιάς που συχνά απαντώνται σε αυτές τις περιπτώσεις και είναι καταλυτικός παράγοντας στην αντιμετώπιση των αρνητικών στερεοτύπων. Η ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου με μια συνεχώς ανερχόμενη πορεία και με μια ευρεία αποδοχή από την κοινωνία, αποτελεί εφαλτήριο προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών με αυτισμό».

-Ποιος ο δικός σας στόχος γύρω απ’ αυτό το πρόγραμμα;

«Η δική μου συμβολή ως Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας στο εν λόγω πρόγραμμα αφορά την ενασχόληση μου με την περίπτωση του κάθε παιδιού ξεχωριστά, ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για υψηλά επίπεδα δέσμευσης του παιδιού και της οικογένειάς του στο πρόγραμμα, στη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού τους και στην υπερκέραση όλων των εμποδίων που ενδέχεται να παρουσιαστούν. Μέσα από έναν διαφοροποιημένο τρόπο διδασκαλίας της καλαθοσφαίρισης και με μια εξατομικευμένη ψυχολογική προσέγγιση, το κάθε παιδί ενθαρρύνεται και καθοδηγείται προκειμένου να ακολουθήσει ένα ειδικό προπονητικό πρόγραμμα, με γνώμονα πάντα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του».

-Πρόκειται για μία πρωτοποριακή δράση στην περιοχή μας και μία εκ των ελάχιστων σε όλη την Ελλάδα. Πώς θεωρείτε πως μπορεί να στηριχθεί από τις γύρω περιοχές;

«Ούσα στην ευχάριστη θέση να συμμετέχω ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τόσο ιδιαίτερου προγράμματος από τις απαρχές του, θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εκ μέρους της πολιτείας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της εκκλησίας, από Εύβοια, Βοιωτία και όμορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να ενημερωθούν πληρέστερα για το εγχείρημα αυτό. Προσωπικά εγώ και η ομάδα από τους εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής παραμένουμε στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε από κοινού τη συγκεκριμένη δράση, διασφαλίζοντας την απαραίτητη ροή και συστηματικότητα, μιας και αποσκοπούμε κάθε μας προσπάθεια να μην έχει χαρακτηριστικά «διάττοντα αστέρα», τουναντίον, να υπηρετήσει το όραμά μας για την εγκαθίδρυση και παγίωση μια τέτοιας πρωτοποριακής ομάδας παιδιών στο κοινωνικό και αθλητικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής».

-Μία δράση σαν κι αυτή, πώς «καθρεπτίζεται» μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού;

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση και ο θαυμασμός μου κάθε φορά που επιχειρώ να μπω στα παπούτσια ενός παιδιού με αυτισμό, αναλογιζόμενη αν οποιαδήποτε δράση που γίνεται εξυπηρετεί το προσωπικό του συμφέρον και συμβάλλει τα μέγιστα στην ευημερία εκείνου και της οικογένειάς του. Θα είναι λοιπόν ανυπέρβλητη η τιμή για εμένα και την ομάδα του Ερμής Σχηματαρίου να μας επιτρέψει ένα παιδί να ενταχθούμε στην καθημερινότητα και την εβδομαδιαία του ρουτίνα… Να γίνουμε η ομάδα του, οι «κύριοί του», οι φίλοι του, η αφορμή να έχει μια γλυκιά προσμονή πριν την έναρξη της κάθε προπόνησης… Να διηγείται σε άλλους τα όσα βιώνει κοντά μας και να αποτελούμε μέρος των αυτοβιογραφικών αναφορών και της ιστορίας του… Και καθώς μια θετική αλλαγή σε κάποιον τομέα, μπορεί να φέρει αυτομάτως μια παράλληλη θετική αλλαγή σε κάποιον άλλον τομέα, θα είναι τύχη και ευλογία να παρακολουθούμε το παιδί αυτό να αλλάζει και να ενδυναμώνεται σε ευρύτερες πτυχές της ζωής του, όπως για παράδειγμα στη βελτίωση της ακαδημαϊκής του πορείας ή στις διαπροσωπικές του σχέσεις».

-Πώς βιώνουν οι γονείς μία διάγνωση του παιδιού τους για αυτισμό και πώς το τμήμα μπάσκετ μπορεί να παίξει ρόλο ή να «ανακουφίσει» τις ζωές τους, βλέποντας ενδεχομένως χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών τους;

«Αδιαμφισβήτητα μια διάγνωση ΔΑΦ αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το οικογενειακό σύστημα, η οποία εκτείνεται χρονικά σε μακρά διαστήματα που ενέχουν αρκετές δυσκολίες, πριν αλλά και μετά από αυτή. Οι περισσότεροι γονείς διακατέχονται επί μακρόν από συναισθήματα όπως άρνηση, θλίψη, θυμός, ματαίωση, ενοχές, συναισθηματικές καταστάσεις που μοιάζουν με το πένθος και επηρεάζουν τους ίδιους, τη συζυγική-συντροφική σχέση τους, αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις τους. Στο πρόγραμμα που υλοποιούμε, έχουμε ως στόχο να ενώσουμε την οικογένεια του Ερμή Σχηματαρίου με την οικογένεια του εκάστοτε παιδιού που θα έχουμε στην ομάδα της KYDON SPECIAL TEAM, ώστε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή συμμαχία και μέθεξη και να βελτιστοποιήσουμε την κάθε μας παρέμβαση στο παιδί. Μέσα από τη συμμετοχή του παιδιού σε μια άρτια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα, όπου στηρίζεται στις δυνατότητες του παιδιού και όχι στους περιορισμούς του, ενισχύονται η οικογενειακή ποιότητα ζωής και η ψυχοκοινωνική λειτουργία της οικογένειας. Η συνολική υποστήριξη της οικογένειας συμβάλλει στη μετρίαση των αρνητικών κοινωνικών στερεοτύπων, στην πληρέστερη αποδοχή της διαφορετικότητας, στην προώθηση των αρχών της ένταξης και στη μείωση του κοινωνικού στίγματος».

-Θα ήθελα να μου περιγράψετε ένα όμορφο, ελπιδοφόρο περιστατικό από την επαγγελματική σας καριέρα, το οποίο σκέφτεστε και νιώθετε υπερηφάνεια για αυτό.

«Από το 2008 που ανέλαβα το πρώτο μου περιστατικό, έχω συναντήσει περιπτώσεις σχετικά εύκολες στη διαχείρισή τους, αλλά και περιπτώσεις όπου με έχουν κάνει να χάσω τον ύπνο μου. Το επάγγελμα του Ψυχολόγου, εκτός από τη σαγήνη και το κύρος που ενδεχομένως αποπνέει, ενέχει πολλές προκλήσεις και φυσικά απαιτεί «γερό στομάχι» για να μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει. Αυτό που έχω όμως να τονίσω πολύ εμφατικά είναι ότι δεν έχει υπάρξει άτομο για το οποίο να μην νιώσω υπερήφανη για την μικρή ή μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Γιατί από την πρώτη επαφή, από την πρώτη συνάντηση, από το πρώτο μοίρασμα, απαιτούνται από το άτομο τεράστια ψυχικά αποθέματα, θάρρος και ετοιμότητα για τη δέσμευσή του στη διαδικασία. Όσον αφορά στα άτομα με αυτισμό, απολαμβάνω πραγματικά να δουλεύω μαζί τους, γοητεύομαι από τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους και η ψυχή τους και κάθε φορά μένω εμβρόντητη από τη δική τους θέαση των πραγμάτων που σε πολλές περιπτώσεις με κάνουν να αναφωνώ «Ναι, έχεις δίκιο!!!». Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, τα άτομα αυτά έχουν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και είναι μεγάλη ευλογία για κάποιον να μπορέσει να έρθει σε επαφή μαζί τους. Και όταν βαθαίνει η σχέση μαζί τους, τότε και το δικό μου επάγγελμα ξεφεύγει από τα στενά κανονιστικά όρια, παίρνει νόημα και υπόσταση…».

Ο πρόεδρος της ομάδας μας, Φάνης Φλώτσιος, ρωτήθηκε για το σκεπτικό του εν λόγω προγράμματος, τονίζοντας: «Στον Ερμή πιστεύουμε πως κάθε σύλλογος, μέσα από το άθλημα που υπηρετεί, οφείλει να δίνει διέξοδο χαράς σε όλους τους ανθρώπους, σε όλα τα παιδιά. Μαζί με τον κόουτς Οικονόμου, σκεφτόμασταν καιρό τη δημιουργία της “Κύδων Special Team”, αλλά γνωρίζαμε εξ αρχής πως θα πρέπει να απαρτίζεται από μία ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων που μπορούν να συνοδοιπορήσουν μαζί μας, προς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Στόχος μας είναι να δώσουμε μία διέξοδο σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Να βρουν καταφύγιο στον αθλητισμό. Να κοινωνικοποιηθούν, να χαμογελάσουν να γίνουν μία ομάδα και να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες. Αποφασίσαμε να τρέξουμε το εγχείρημα όσο περισσότερο γίνεται και καταλήξαμε στους κατάλληλους ανθρώπους μαζί με τον κόουτς Οικονόμου. Το πρόγραμμα θα είναι υπό την επίβλεψη της ψυχολόγου του συλλόγου μας, Χρύσα Σαρρή, αλλά και από την παρουσία εξειδικευμένων προπονητών στην Ειδική Αγωγή. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υλοποιούμε την ιδέα μας, η οποία θα είναι ουσιαστικά προσφορά προς την κοινωνία. Η “Κύδων Special Team”, θα είναι το παιδί μας, θα αποτελεί τη δική μας ομάδα. Την ομάδα της καρδιάς μας».