Ο κόσμος του Ερμή Σχηματαρίου πήρε το… μικρόφωνο και μίλησε για την ιστορική πορεία του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια στις εθνικές κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ. Πολλοί εκ των φιλάθλων της ομάδας μας, που δίνουν κάθε φορά το παρών στα εντός έδρας παιχνίδια, κλήθηκαν να μιλήσουν για τη σημασία που έχει πλέον το καμάρι της Βοιωτίας στις ζωές τους. Οι ίδιοι περιγράφουν το πώς βιώνουν τις επιτυχίες του Ερμή Σχηματαρίου τα τελευταία χρόνια και σχολιάζουν όσα σημαίνει για τον τόπο μας η παρουσία μας στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Αρκετοί εξ αυτών επέλεξαν να μιλήσουν επώνυμα και άλλοι θέλησαν να εκφράσουν όλα όσα νιώθουν, δίχως να δημοσιευθεί η… ταυτότητά τους.

Ο Ανδρέας Μουστάκας έκανε την αρχή και άνοιξε την καρδιά του, λέγοντας: «Στο γήπεδο στον Ερμή, πηγαίνω πάνω από 25 χρόνια σε όποια κατηγορία και να ήταν. Πάντα βλέπω τα παιχνίδια αν δεν εργάζομαι, είναι το δίωρο της ξεκούρασής μου. Από πολύ μικρός έκανα και εγώ κάποιες προπονήσεις στην ομάδα το 1990-1995 και μου άρεσε το μπάσκετ. Για αυτό είμαι ενεργός φίλαθλος όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς οι κάτοικοι δεν έχουν καταλάβει τι έχει πετύχει η ομάδα, εκτός από αυτούς που αγαπάνε και τους αρέσει το μπάσκετ. Η πορεία τηςομάδας είναι πολύ καλή και θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη με βάσει την εικόνα της, ακόμη και στα παιχνίδια που έχουμε χάσει. Η ομάδα του Ερμή είναι των φιλάθλων που τόσα χρόνια είναι κοντά της. Ο καθένας με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει. Για αυτό αν θα μπορούσα να δώσω μία συμβουλή, θα ήταν να αφήσουν την ομάδα έξω από κάθε ανάμειξη που εμπλέκονται πολιτικές αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο».

Ο Στάμος Χαρίσης δήλωσε από την πλευρά του: «Η συνήθεια που έγινε λατρεία… Είναι κόσμημα για την περιοχή μας να έχουμε μία ομάδα σε αυτή την κατηγορία. Πλέον τα Σάββατα δεν περνούν απαρατήρητα για εμάς τους μπασκετόφιλους. Παρακολουθώ τον Ερμή από το 1993, μίας και το 1995 είχα δελτίο στην ομάδα. Η εξέλιξή του, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι φοβερή. Τα παιδιά που ασχολούνται υπερέβησαν εαυτό. Για αυτό και αγκάλιασα τον Ερμή και τους ανθρώπους του. Δυστυχώς, είναι κάτι που γράφω σε κάθε σχόλιό μου στον Ερμή. Ο τόπος μας δεν έχει καταλάβει την επιτυχία του συλλόγου. Ανταγωνιστικότατο το ρόστερ, ειδικά με τις αλλαγές που έγιναν, αν και δεν συμφώνησα με την αλλαγή του Καουφμάνις, που αποδείχθηκε ορθή».

Η Άγκυ Παπαδοπούλου, ανέφερε: «Έχοντας δύο παιδιά στις ακαδημίες και πόσο μάλλον όταν το ένα είναι στον Ερμή έξι χρόνια, η καθημερινότητά μας είναι γύρω από τον Ερμή. Τον ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια όσο μπορούμε, ακόμη και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Τα Σάββατα τα περιμένουμε τι και πως, γιατί κάθε παιχνίδι είναι ένα μπασκετικό μάθημα για το παιδί μας, μίας και έρχεται σε κάθε αγώνα, αλλά και για εμάς είναι ένας τρόπος διασκέδασης και εκτόνωσης από την καθημερινότητά μας. Τα βήματα του Ερμή όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία, είναι βήματα που έγιναν με κόπο, μέσα από διάφορες δυσκολίες, με τον κόσμο δίπλα του, με διάφορες ανατροπές που όμως τον έφτασαν ως εδώ. Μόνο καμάρι μπορείς να νιώθεις λοιπόν. Η μεγάλη αγάπη του παιδιού μου για το μπάσκετ και για τον Ερμή, άτομα που πέρασαν από την ομάδα και ήταν από τον τόπο μας, άτομα που είναι στο ΔΣ του συλλόγου, άτομα που βοηθάνε εθελοντικά όπως μπορούν και φυσικά η ανυπομονησία για κάθε ματς που έρχεται, με έχουν κάνει να αγκαλιάσω αυτή την ομάδα. Γιατί το Σάββατο με παιχνίδι του Ερμή, είναι πια συνήθεια. Ωστόσο, δεν ξέρω αν ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τις επιτυχίες του Ερμή. Στο γήπεδο έρχονται κάθε φορά τα ίδια άτομα, άνθρωποι που ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα. Δεν είμαι και σίγουρη αν ο κόσμος θέλει να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει Ερμής και πόσο ψηλά έχει ανεβάσει το τοπικό μπάσκετ. Γενικότερα, ο κόσμος της τοπικής κοινωνίας απέχει αρκετά από τον αθλητισμό και με ότι αυτό συνεπάγεται. Η φετινή πορεία της ομάδας είναι αξιοσημείωτη και αξιοσέβαστη, αφού ποτέ ο Ερμής δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά. Ο καθένας στο ρόστερ έχει τον χαρακτήρα του. Είναι παιδιά που βρίσκονται πάντα δίπλα στον φίλαθλο, είναι παιδιά πιο “κλειστά”, άλλοι πιο οξύθυμοι, άλλοι πιο ομαδικοί και όλο αυτό ανακατεύεται, γίνεται ένα και το γήπεδο γεμίζει μόνο δυναμισμό. Όλα αυτά βέβαια, οφείλονται και στο προπονητικό τιμ και ιδιαίτερα στον κ. Οικονόμου».

Με τη δική της τοποθέτηση, η Ευγενία Τριανταφύλλου επισήμανε: «Ο Ερμής αποτελεί μία ομάδα πρότυπο, θέτοντας συνεχώς νέους στόχους. Μία ομάδα που εκπροσωπεί πανελλαδικά και κάνει γνωστή μία τόσο μικρή επαρχιακή περιοχή. Η αθλητική αυτή οικογένεια, μας κάνει καθημερινά περήφανους, στέλνοντας συνεχώς μηνύματα παιδείας, πολιτισμού και ανθρωπιάς. Το ραντεβού του Σαββάτου, έχει γίνει μία ξεχωριστή συνήθεια για όλους τους φιλάθλους που καμαρώνουμε και στηρίζουμε τους παίκτες, εμψυχώνοντας και δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας τόσο σε εκείνους, όσο και στο επιτελείο της ομάδας. Μία μικρή απόδραση από την καθημερινότητα, χειροκροτώντας τον υγιή αθλητισμό. Οι επιτυχίες και οι διαρκείς προσπάθειες νέων ανθρώπων, μόνο συγκίνηση και θαυμασμό μας γεμίζουν. Είναι η υπερηφάνεια που σε κατακλύζει στο άκουσμα πως το Σχηματάρι είναι κατά συνέπεια ένας ολόκληρος Δήμος, φιγουράρει στις 16 ομάδες της Elite League. Τιμή μας να είμαστε οπαδοί μίας ομάδας που μάχεται και συνεχώς προοδεύει».

Σε ερώτηση για το τί ήταν αυτό που την έκανε να αγκαλιάσει την ομάδα, η κ. Τριανταφύλλου ανέφερε: «Αναμφίβολα, οι άνθρωποι που πλαισιώνουν με τόσο αγάπη και μεράκι την ομάδα, καθώς και το κλίμα γύρω απ’ αυτήν. Άνθρωποι με όραμα, που δεν μένουν στάσιμοι, γεμάτοι ελπίδες, εργαζόμενοι αληθινά και αδιάκοπα για το καλύτερο, κατακτώντας κάθε στόχο. Η πρόοδος της ομάδας είναι ισχυρό κίνητρο για να βάλει ο καθένας από εμάς το λιθαράκι του στην τεράστια αυτή προσπάθεια για εξέλιξη. Η ομάδα του Ερμή μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, υπό την καθοδήγηση του μοναδικού Νίκου Οικονόμου, έχει κάνει τεράστια άλματα ανόδου και μάλιστα την εποχή που τα γήπεδα, λόγω μέτρων πρόληψης πανδημίας, στερούνταν οπαδούς. Η ομάδα κατάφερε να ενώσει πολίτες από όλη την περιοχή του δήμου Τανάγρας, από το πιο μακρινό έως το πιο κοντινό χωριό στο Σχηματάρι. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε γνωστό το έργο και τις επιτυχίες της ομάδας, να μεγαλώσουμε την αθλητική οικογένεια και να δώσουμε στην ομάδα τη δύναμη που της αξίζει».

Η Σωτηρία Τσακανίκα ολοκλήρωσε τις επώνυμες τοποθετήσεις, λέγοντας: «Ο Ερμής Σχηματαρίου αποτελεί αναμφίβολα την μεγαλύτερη έκπληξη στα αθλητικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής μας. Μία ομάδα που ξεκίνησε από χαμηλά, που προσωπικά την γνώριζα εξαιτίας του επαγγέλματος μου χωρίς ωστόσο μέχρι τα μέσα του 2021 να μου έχει κινήσει την περιέργεια να ασχοληθώ. Ο ερχομός του κυρίου Οικονόμου ήταν σαφέστατα ένα πρώτο κίνητρο να δω την ομάδα αυτή διαφορετικά. Όμως ας μου επιτραπεί η έκφραση επειδή ποτέ ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη ήταν ο συνδυασμός προέδρου και προπονητή. Δύο άνθρωποι που έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν ένα όραμα, το στηρίζουν, το υποστηρίζουν και φροντίζουν με τις κατάλληλες επιλογές να χτίσουν σιγά και σταθερά μια ομάδα που θα άφηνε το στίγμα της. Αρχικά και λόγω συνθηκών η παρακολούθηση των αγώνων γινόταν μέσω τηλεόρασης. Με κέρδισε ο τρόπος που η ομάδα που χτιζόταν ήταν σαν μια οικογένεια. Όταν μπόρεσα να παρακολουθώ αγώνες από κοντά, έβλεπα παίκτες που είχαν πάθος σε κάθε παιχνίδι και δεν τα παρατούσαν, πάντα υπό την καθοδήγηση του προπονητή και έναν πρόεδρο που δεν σταματούσε να τους εμψυχώνει. Αυτά για έναν άνθρωπο που αγαπά το μπάσκετ και γενικά τον υγιή αθλητισμό ήταν αρκετά για να γίνει το κλειστό γήπεδο του Σχηματαρίου η αγαπημένη συνήθεια για τις Κυριακές και μετέπειτα τα Σάββατα. Οι άνθρωποι της ομάδας δεν επαναπαύτηκαν και μετά την άνοδο που στην ουσία άλλαξε όλη η σύνθεση της ομάδας. Συνέχισαν να επιλέγουν παίκτες που κύριος στόχος είναι η ομάδα αυτή να αποτελεί μια ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Το σημερινό ρόστερ της ομάδας αποτελείται από εξαιρετικούς παίκτες που όλοι μαζί σαν μια γροθιά βάζουν το λιθαράκι τους στις επιτυχίες της ομάδας. Κυρίως όμως, πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά, γεγονός που μεγαλώνει την αξία του συλλόγου αυτού. Η παρουσία της ομάδας στην Elite League αποτελεί σίγουρα μεγάλη τιμή όχι μόνο για τον Δήμο Τανάγρας αλλά για ολόκληρη την Βοιωτία και την Στερεά Ελλάδα, γιατί η ευρύτερη περιοχή μας εκπροσωπείται επάξια και μας κάνει όλους περήφανους. Ο κόσμος φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει, καθώς στα εντός έδρας παιχνίδια δίνει δυναμικό παρόν αν και κατά την ταπεινή μου άποψη η ομάδα αυτή μπορεί και πρέπει να αγκαλιαστεί ακόμα περισσότερο. Και το πιο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, σε κάθε αποτέλεσμα. Θεωρώ πως στόχος της ομάδας πρέπει να είναι η καθιέρωση της στην Elite League με μια σταθερή πορεία σίγουρα ανοδική και παρουσία στην πρώτη πεντάδα… Παίκτες, προπονητικό επιτελείο και διοίκηση έχουν όλα όσα χρειάζονται για να κάνουν τον Ερμή Σχηματαρίου την ομάδα που θα συζητιέται για πολλά χρόνια… Με όλους εμάς δίπλα τους».

Από κει και πέρα, όμως, μερικοί φίλαθλοι θέλησαν να ανοίξουν την καρδιά τους και να εκφραστούν, διατηρώντας κρυφό το ονοματεπώνυμό τους, όπως και τους δόθηκε η εν λόγω επιλογή. Ο Κ.Π ανέφερε: «Αυτός ο σύλλογος μας έχει κάνει να περηφανευόμαστε για πολλούς παραπάνω λόγους για τον τόπο μας. Έχει βάλει το Σχηματάρι στον χάρτη ολόκληρης της Ελλάδας όσον αφορά το μπάσκετ. Τα σαββατοκύριακά μας έχουν συνδεθεί με την παρουσία μας στο γήπεδο, γιατί ο Ερμής μας κάνει να ξεχνιόμαστε από την ένταση και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Μου είναι ακόμη αδύνατο να διανοηθώ πως το Σχηματάρι έχει εδώ και χρόνια τον Νίκο Οικονόμου στην άκρη του πάγκου του. Οι μπασκετόφιλοι γνωρίζουν ποιος είναι, τι έχει πετύχει, πόσο ταλέντο είχε και πόσο μπάσκετ έχει μέσα του. Είναι ντροπή και εννοώ τη λέξη με ολόκληρη τη σημασία της, να μη στηρίζεται αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο σύλλογος και αυτό το όραμα που έχουν μοιραστεί ορισμένοι άνθρωποι μαζί μας. Η μικρή μας κοινωνία μεγαλώνει χάρη στον Ερμή. Οι επιχειρήσεις μας, τα μαγαζιά μας, τραβούν κόσμο, χάρη στον Ερμή. Έρχονται στο Σχηματάρι μας, ομάδες από όλη την Ελλάδα για να αγωνιστούν με τον Ερμή. Στο ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ. Ποιος θα το φανταζόταν αυτό; Ποιος θα πίστευε πως θα βλέπαμε στο Σχηματάρι τον Ηρακλή; Εδώ δεν καταλαβαίνουν πως έχουμε στον τόπο μας έναν από τους καλύτερους Έλληνες μπασκετμπολίστες. Προφανώς και ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ένα γήπεδο 500 θέσεων θα έπρεπε να είναι κάθε φορά γεμάτο ασφυκτικά. Και για να το θέσω και αλλιώς. Δεν είναι όλα πολιτική. Ο Ερμής φέτος εκπροσωπεί τον τόπο μας στην Elite League. Αφήστε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μακριά από αυτόν σύλλογο. Μακριά από κάθε σύλλογο και βοηθήστε να πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Ο Ερμής έχει δείξει τον δρόμο, αρκεί να τον ακολουθήσουμε».

Ο Ν.Κ έκανε τη δική του τοποθέτηση, λέγοντας: «Ο Ερμής είναι ομάδα-πρότυπο. Ένας σύλλογος που έφτασε εκεί που κανένας άλλος δεν το έχει κάνει στην περιοχή μας και κανείς μας δεν θα το φανταζόταν ποτέ. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και τους προσφέρουμε την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό μέσα από τον Ερμή. Σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει το μπάσκετ καλύτερα από τον καθένα. Ο Νίκος Οικονόμου είναι ένα στολίδι από μόνος του για αυτόν τον τόπο και τον ευχαριστούμε που βρίσκεται κοντά μας. Παλεύει μαζί με τους ανθρώπους γύρω του, για να καθιερώσει την ομάδα στην Elite League. Αυτός ο άνθρωπος, αυτή η ομάδα, μας έχει κάνει να πιστέψουμε πως όλα είναι δυνατά. Για εμένα, το φετινό ρόστερ όπως διαμορφώθηκε με τις αλλαγές, μπορεί να κερδίσει κάθε αντίπαλο της Elite League αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος το μόνο που μπορεί και οφείλει να κάνει, είναι να στηρίζει σε κάθε εντός έδρας ματς αυτή την ομάδα, για να της δίνει ώθηση και κίνητρο να θέτει συνεχώς τους νέους στόχους. Δυστυχώς, όμως, όταν ένας ολόκληρος Δήμος έχει τόσους κατοίκους, δεν γίνεται να μη γεμίζει ένα γήπεδο που δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 400 θέσεις… Είναι αδιανόητο να αγνοείς αυτή την ομάδα, ειδικότερα όταν το κάνεις επίτηδες και δεν πρόκειται για απλή άγνοια. Θα ήθελα να αναφέρω ένα συμβάν που με έκανε να αναθεωρήσω πολλές φορές τις σκέψεις μου για τους ανθρώπους αυτής της περιοχής. Έπαιζε ο Ερμής με το Ψυχικό εντός έδρας και έγινα μάρτυρας μίας συζήτησης περίπου δύο-τρεις ώρες πριν από τον αγώνα. Σε όλη αυτή την αηδιαστική συζήτηση, υπήρξε η ατάκα “μην πάτε στον Ερμή” και χωρίς να αναλογιστώ τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν, έγινα έξω φρενών. Άνθρωποι που δε γνωρίζουν τι σημαίνει μπάσκετ, άνθρωποι που ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό και το πολιτικό ενδιαφέρον, παροτρύνουν τον κόσμο της περιοχής να μην παρακολουθεί την ομάδα που εκπροσωπεί ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα στην Elite League; Γιατί; Κάνουν εικασίες, υποθέσεις που τις μεταφέρουν με ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ στον υπόλοιπο κόσμο χωρίς να γνωρίζουν την τύφλα τους. Ο Ερμής όχι απλά θα πετύχει και κόντρα σε όλους, αλλά θα συνεχίσει να μας κάνει περήφανους και να κάνει γνωστή την περιοχή μας σε όλη την Ελλάδα. Κάποιοι ας παραμείνουν δήθεν, ας ασχοληθούν με αυτό που ξέρουν καλύτερα, πίνοντας καφέ και κάνοντας υποθέσεις».